אובדן מידע הוא לא אירוע נדיר במיוחד. למעשה כולנו מאבדים מידע בשלב כזה או אחר של החיים. כל החלטה שאנחנו מקבלים על מחיקת מידע מהמחשב, יכולה בבוא העת להתהפך ולהתברר כהחלטה שגויה. במקרה כזה, אנחנו זקוקים למנגנון שיאפשר לנו לשחזר את המידע שאבד בעקבות ההחלטה הקודמת שקיבלנו. אובדן מידע גם נגרם מהמון סיבות שאינן קשורות בנו כמו שחיקה של אמצעי האחסון, וירוס קטלני שפוגע בפעולת מערכת ההפעלה וגורם למחיקת מידע, נזק פיזי שנגרם לאמצעי האחסון וכן הלאה. בכל המקרים הללו ניתן לבצע שחזור מידע שאבד ואותו אפשר לבצע בכל סוג של אמצעי אחסון.
כיצד משוחזר המידע?
ובכן, האמת היא שהמידע מעולם לא אבד ולכן לא באמת צריך לשחזר אותו. כל מה שצריך לעשות הוא לאתר אותו על גבי אמצעי האחסון ולאפשר לו לחזור אל העולם. כאשר מבוצעת פעולה של מחיקה במחשב, המידע נשאר על המחשב בשלמותו, רק שמערכת ההפעלה פשוט לא מראה לכם את המידע הזה כי ביקשתם שכך היא תעשה כשמחקתם את המידע, ולצורך העניין זה לא משנה איך ניתנה לה ההוראה למחיקת המידע, בזדון או בשוגג. בתהליך של שחזור מידע שאבד נעשה שימוש בכלי תוכנה מיוחדים שמאפשרים לשחזר את המידע מהמיקום המדויק שלו על גבי אמצעי האחסון ואף מאפשרים לבנות מחיצות לוגיות שנמחקו ולהחזיר אל החיים סקטורים של אחסון שלכאורה יצאו מכלל שימוש.
האם נדרשת פתיחה של אמצעי האחסון באופן פיזי?
התשובה היא שלא כל תהליך של שחזור מידע שאבד דורש טיפול פיזי באמצעי האחסון אך טיפול כזה אכן זמין ועל פי הצורך נעשה בו שימוש בכדי להבטיח שחזור מקסימלי של המידע שאבד לכאורה. חשוב לציין שאת התהליך הזה ניתן לבצע עבור מידע המאוחסן על כל סוג של מדיה, החל מדיסק קשיח מכאני, דרך דיסק פלאש, דיסק און קי, תקליטור או כל אמצעי אחסון אחר. יחד עם זאת, את התהליך הזה חשוב מאוד לבצע אצל גורם מקצועי המתמחה ספציפית בתחום של אחזור מידע שאבד – זוהי לא משימה לכל טכנאי מחשבים.